Colum back.png

De invloed van influencing

‘Influencer’ is een nieuw fenomeen. Een persoon met ‘invloed’ die producten aanprijst. Naast promoties voor tanden-bleek-sets krijgen we een inkijkje in hun luxe leven. Ik vind het maar talentloze nietsnutten.

 

Waar komt dit ongenoegen vandaan vraag je je waarschijnlijk af. Dit komt onder andere doordat ik op school zat met een ‘influencer’. Om de zoveel tijd stond ze weer op mijn feed met een of andere kledingstuk wat op een afgescheurd gordijn met glitters leek. 

 

Maar niet alleen mijn persoonlijke ervaring met influencers haalt mij het bloed onder de nagels vandaan. Laatst met Bilal Wahib die een jongen van 12 live aanspoorde om zijn broek uit te doen. Dan heb ik het nog niet eens over Kaj van der Ree die misbruik maakte van zijn rolmodel voor jonge meisjes.

 

Nu moet ik toegeven dat ik op een boomer lijk die alle mensen met veel volgers als kwaadaardige influencers bestempel. Net zoals dat veel familieleden mij nog steeds zien als vlogger. Er is zeker een onderscheid tussen talentvolle makers met veel bereik en een influencer.

 

Er gebeuren ook goede dingen. Laatst zag ik dat presentatrice Sylvana Ijsselmuiden haar bereik inzette om een oude man te helpen wiens Knex-reuzenrad was gestolen. Ronduit aandoenlijk natuurlijk. Défano Holwijn zette zich in om jongeren thuis te houden tijdens de avondklok. Dit deed hij door een talkshow te organiseren waarin hij jongeren uitnodigte om bij hem in de show te komen. 

 

We moeten ervoor zorgen dat we onze digitale aandacht geven aan mensen die de wereld een stukje beter maken. Niet aan idioten die glittertruitjes aansmeren aan 11 jarige meisjes.

'Influencer' van de middelbare school

Bron: instagram.com