Slaapkamergeheimen

Fotoreeks omtrent mijn familie

92027-gratis-giraf-print-gratis-vector.j

Proces

‘Wat is nou een originele manier om mijn familie te portretteren?’ Die vraag spookte een lange tijd rond in mijn hoofd. Een tijd geleden werd ik vroeg in de ochtend wakker na een lange en drukke week. Ik voelde me gaar en uitgedroogd. Na even kort acclimatiseren en uitvogelen waar ik ook alweer was schoot het idee mij gelijk te binnen. ‘Dit is het, zo ga ik mijn familie fotograferen. Het moment dat ze net zijn wakker geworden. Hoe eerlijk, puur en rauw is dat!’ 

 

Het kostte me tot mijn verbazing weinig moeite om ze over te halen. Kennelijk vond mijn gehele familie het prima dat ik vroeg in de ochtend met een unit van een camera naast hun bed zou staan om hun slaperige hoofden te vereeuwigen. Dat is nou pas echt familie! 

 

In deze fotoreeks ben ik op zoek geweest naar het verschil tussen de emotie tijdens dag en nacht. Kan je uit slechts één foto zien hoe iemand zijn gevoel en stemming verandert na een nachtrust? Wat zegt de inrichting van iemand zijn slaapkamer over zijn persoonlijkheid? Met deze twee kernvragen ben ik gaan fotograferen.

 

Ik was van plan om de foto’s deels te ensceneren. Ik wou graag dat de personen die ik zou gaan fotograferen een object of iets dat hen kenmerkte meebrachten in het beeld. In elke foto zit een hele subtiele verwijzing naar een bepaalde gemoedstand/gedachte van een familielid. Op de dag zelf ging het ensceneren eigenlijk heel natuurlijk. Mijn neefjes kwamen zelf met allemaal speelgoed, voorwerpen en ideeën over camerahoeken aanzetten. Verder ben ik op zoek geweest naar de grens tussen docu en fictie. Waar ligt eigenlijk de grens? Het verplaatsen van een wekker van de vensterbank naar het bed? Of doen alsof iemand al in slaap is gevallen?

 

De foto’s zijn gemaakt met de Sony A7s III samen met de Sony 16-35mm F2.8 lens. Ik heb gekozen voor een wijde lens zodat ik in één kader de persoon in zijn kamer kon vastleggen. De portretten en details zijn geschoten op brandpuntsafstand van 35mm. 

De low light performance van de Sony A7s III was ongelofelijk. Hierdoor kon ik ‘s nachts met weinig tot geen licht toch mijn familie in beeld brengen. En dat ook nog eens zonder ruis! Verder is alles opgeslagen in .raw en ik heb (te)veel tijd doorgebracht in Lightroom Classic en Photoshop.