Staren Naar Water

In 'Staren Naar Water' volgen we de vogelaar Lodewijk Ouwens op de Heemraadssingel in Rotterdam. Lodewijk vertelt enthousiast over vogels en hoe zij zich steeds meer aanpassen aan de verstedelijking van hun leefgebied.

Staren%20Naar%20Water.00_04_22_08_edited
WhatsApp Image 2021-03-26 at 10.17.55 (4

Proces

'Staren Naar Water' is één van de films die ik gemaakt heb bij Open Studio. Ik opperde het plan om een documentaire te maken over een natuurfotograaf. Grappig genoeg had een klasgenoot precies hetzelfde idee. Het filmplan ging door!

 

Toen ik Lodewijk benaderde kwam hij als heel snel met zijn eigen ideeën over de film. Hij was meer geïnteresseerd in de vogels dan in het fotograferen. Het fotograferen was voor hem grotendeels een manier om de desbetreffende vogel zijn ring af te lezen. Het idee verschoof dus naar een documentaire over mens en dier.

 

We hebben de film in één middag gedraaid. In de ochtend een interview en een ‘bird-watching-tour’ rond de singel. Daarna heb ik samen met mijn klasgenoot Joppe extra plak-shotjes opgenomen van de omgeving en van de vogels. 

 

Het was super om dit te filmen. Ik woon nota bene aan de Heemraadssingel. De omgeving waar ik al mijn hele leven woon mocht ik in beeld brengen. Ik ben ook een grote liefhebber van natuurdocumentaires, met name degene met de stem van David Attenborough. Deze documentaire was eigenlijk een voorproefje van een grote natuurdocumentaire die ik in de toekomst zou willen maken. 

 

Reflectie

Op ‘Staren Naar Water’ ben ik het meest trots. Ik vind het een geslaagde documentaire. Ik ben vooral tevreden over de cinematografie. De beelden van de vogels vind ik het mooist. In de montage versterken ze het verhaal. De film wordt er ook een stuk beeldender en visueler van. Alleen maar talking head was ongelofelijk saai geweest. Misschien had ik wel iets minder close kunnen filmen en iets meer kunnen laten zien van Lodewijk in zijn omgeving. 

 

De montage ging vrij soepel. Ik had natuurlijk alles gefilmd dus ik wist ongeveer al wat wel en niet bruikbaar was en welk verhaal ik wou gaan vertellen. Ik merk wel dat de montage erg rap is. Er wordt in een korte tijd veel informatie aan de kijker gegeven. Hierdoor krijg je als kijker bijna geen moment van rust. In de toekomst zou ik eens goed moeten kijken waar ik momenten van rust zou kunnen toepassen.

 

Technisch gezien zijn er een paar missers. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de camera waar ik mee draaide een ingebouwde ND-filter had. Hierdoor zijn er een paar beelden een tikkeltje overbelicht. Verder was het enige wat ik beschikbaar had als mini-mic een telefoon lavalier microfoon. Met deze microfoon kan ik niks aanpassen en/of horen tijdens het opnemen. Helaas zijn er daardoor een paar stukken ‘distorted’ of hoor je Lodewijk aan de microfoon friemelen. Bij het volgende project is het dus nodig om een paar goede zenders aan te schaffen of te huren.

WhatsApp Image 2021-03-26 at 10.17.55 (2
WhatsApp Image 2021-03-26 at 10.17.55 (3